Mammutfangsten jeg allerede har fanget

Den 16. februar starter årets mammutsalg. Det passer godt med vinterferien!

Å finne frem til de beste bøkene er ikke lett, så det kan hjelpe godt med noen anbefalinger fra folk som har lest dem.

Her kommer bøkene jeg har lest og som jeg anbefaler videre

1001 natt -Vetle Lid Larssen

– visste du at det var norske slaver i Alger i Afrika på slutten av 1700-tallet? Det visste ikke jeg, men nå vet jeg.

1001 natt er historien om Niels Moss og Christian Børs, som ble tatt til slaver, sammen med mange hundretusener andre europeere. Dette er historien om hvordan de overlevde og om hvordan de levde under grusomme forhold, men også om vennskap og lojalitet til hverandre, og en tro på at den vonde tiden skulle ta slutt. Lid Larssen skriver drivende og tar meg inn i historien, lar meg ikke surfe i vannflaten av den. Boken er vel det som kalles en historisk doku-roman, bygget på solide kilder. Den er fengslende som en kriminalroman, innsiktfull som en skjønnlitterær roman. Dette er en bok i særklasse!

 

En liten prinsesse – Frances H. Burnett

– Sara har sin tidligste barndom i India, men sendes til kostskole i England når hun er sju år gammel, som seg hør og bør for en pike fra overklassen. Sett med 2015-øyne er det helt sjukt å forlate ungen sin på eliteskole i et fremmed land, men så er ikke denne boken ment å være realistisk, og den er heller ikke skrevet på denne siden av 2000-tallet.

Bokens forfatter, Frances H. Burnett (1848-1924), kalles «The Romantic Lady». Hun er kjent for sine søte, små romantiske bøker iblandet små stikk til samfunnets inndeling av mennesker i kategorier som skaper et innenforskap og et utenforskap – der de som er innenfor er i mindretall. Dette klasseskillet betyr lite for bøkenes hovedperson, faktisk brukes rikdommen til det beste for både de som har lite og de som har mye mer enn nok. Det handler om de indre egenskapene, ikke om rammene.

Tilbake til boken; Sara opplever å miste sin far og dermed forsvinner også pengene til skoleoppholdet. Hun som ble behandlet av sine små venninner som en prinsesse blir nå plassert på loftet blant tjenerskapet. Alt snus på hodet. Lille Sara er likevel ikke den som gir opp. Hun finner sine løsninger og holder fast ved vennskapene hun fikk da hun ennå var rik. Og en dag oppdager hun noe spesielt, som sår en liten spire til forandring av hele hennes liv…

Boken er en klassiker, som jeg tenker hører hjemme i bokhyllen til små jenter og gutter. Den er spennende og god!

Tenke, fort og langsomt – Daniel Kahneman

– Forfatteren er psykolog og vinner av Nobelsprisen i økonomi. I denne boken deler han erfaringer fra en lang karriere, som blant annet handler om hvordan vi mennesker tar beslutninger og hvorfor vi velger de løsningene vi gjør. Boken er lettlest, underholdende og lærerik. Her får vi innsikt i hvordan hjernen bearbeider, tolker og forstår og det blir blant annet forklart hvorfor vi automatisk har en positiv innstilling til produkter kun basert på navnet i seg selv. Her er mye å lære for deg som er litt nysgjerrig, veldig nysgjerrig eller skikkelig nerd.

Sokrates og sjøpungen – Bjørn Vassnes

– Boken har undertittelen Flukten fra kunnskapen og det er her bokens innhold røpes. Vassnes stiller spørsmål ved det norske utdannelsessystemet og går i dybden av hva kunnskap er og når kunnskapen heller er informasjon. Hvordan kan vi skille de to?

Dette er en samfunnskritsk bok, les den!

2015-02-13 16.41.36

Jeg skrøt innledningsvis av at jeg hadde lest alle disse bøkene, men sannheten er at jeg ikke har lest hele Tenke, fort og langsomt, men det handler mer om meg enn om boken. Jeg er glad jeg har den i hyllen, lett tilgjengelig!

Har du lyst til å kjøpe Verdens Viktigste Begivenhet?

Les gjerne min bokanmeldelse først.

Jeg ønsker deg en god helg og en god mammutjakt!

Lenke gjerne til deg selv her dersom du har skrevet om mammutsalget. Du må gjerne vise andre dette innlegget ved å lenke til det i sosiale medier.

Lenke til mammutsalg.no

Reklame

10 kommentarer

 1. Oj, her var det mye spennende 😀
  Personlig har jeg brukt alt for mye penge på salget.. Passerte vel tusenlappen i dag og det blir en del bøker, men det er jo årets høydepunkt med mammutsalg!

  Liker

  1. Jeg ser ikke på summen, tror det er det beste..!

   Fant forresten Langt fra Stammen – foreldre, barn og jakten på identitet av Andrew Solomon, som jeg ikke så i katalogen (den sto der, jeg la bare ikke merke til den). Har lest et halvt kapittel om døvhet og liker den. Den tar for seg familier med barn som utfordrer vårt syn på normalitet, som ofte møtes med fordommer. Eksempler er Downs Syndrom, autisme, vidunderbarn og transkjønnet. Den har et positivt fokus og gir masse fakta (uten at det blir kjedelig) og bakgrunnskunnskap Sjekk den ut!

   Velkommen til bloggen!

   Liker

Legg gjerne igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s